Čokoládovo- jablečný moučník
Čokoládový moučník s jablky
suroviny :
- Korpus:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 PL rumu
- 250 g hladké mouky
- 30 g holandského kakaa
- 1 balení prášku do pečiva
- špetka soli
- Krém:
- 6 jablek
- 100 ml vody
- 150 g krupicového cukru
- 3 lžíce rumu
- 100 g hořké čokolády
- 200 g másla
- Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
- postup :
-
Nejprve připravíme
korpus. Vyšleháme
vejce s cukry, pak
přilijeme rum a olej.
Dále k tomu prosejeme
mouku, kakao,
špetku soli a kypřící
prášek. Vše
vyšleháme dohladka.
Těsto vlijeme do
formy a dáme péct do
trouby vyhřáté na
180°C na cca 30 minut.
Zkoušíme špejlí,
zda je korpus propečený.
Hotový korpus
dáme vychladnout.
-
-
Jablka zbavíme jadřince,
oloupeme,
nahrubo nastrouháme do
kastrůlku,
přilijeme vodu, rum a
vsypeme cukr.
Vaříme doměkka. Jablka
rozmixujeme
tyčovým mixérem a
vmícháme máslo a
čokoládu. Zahřejeme a
necháme vše
rozpustit. Odstavíme a
necháme
vychladnout.
Korpus rozřízneme
podélně na poloviny,
spodní opět upevníme do
formy a horní
díl rozdrobíme na jemno
do jablečné
směsi. Vše důkladně
promícháme a
naneseme na korpus.
Dobře uhladíme.
Vložíme do lednice
alespoň na hodinu a
pak zalijeme čokoládovou
polevou
. Nejlepší bude, když
moučník vrátíte do
lednice a do druhého dne
si ho nebudete
všímat a necháte ho
uležet. Ale postačí i
tak 3-4 hodiny.